iklan

Monday, September 12, 2011

duit 1 dollar brunei prefix A/7 237774 tahun 1972

duit lama ni agak lama tersimpan dan terbiar, sejarah mula dijumpai,kurang pasti.... rasa dijumpai dalam wallet lama yang dah lunyai keadaan fizikalnya....

nasib baik duit ni masih jelas walaupun fizikalnya agak teruk.... dan kalau nak jual pun rasanya harga mesti dah drop gila.... takpelah, sekadar simpan buat specimen....

muka hadapan
 tengok sajalah keadaan duit ni....dah lusuh dan berlipat-lipat,siap berlubang-lubang lagi. tu yang agak segan kalau nak jual kat orang, andaikata fizikal dia cantik, dan secantik nombor siri dia... ermmm agak-agak berapa harganya ye....

pandangan belakang, jelas lubang kat duit tu kan

muka belakang duit 1 dollar ni, pun dah lusuh, tak tau nak letak gred ape dah.... tapi kongsi jugak buat tatapan sahabat dan peminat duit lama, mana tau duit ni adalah "the lost treasure"





close up, tahun 1972, prefix A/7 237774
hmmm....pada pandangan aku yang tak seberapa jelas ni, pemilik asal duit ni mesti simpan pasal ada 3 nombor 7 berturutan (777) yang bermaksud tuah. selain dari apitan nombor 2-3 dan nombor 4 diakhirannya... dan cara lipatan duit ni, kemungkinan besar pemilik asal menjadikan duit ni sebagai "pembawa tuah"...

betuk ke tak... ENTAHLA....


ada jumpa dalam ebay, very fine, RM35.... tapi kalau korang tgk keadaan duit ni, kalau nak jual pun rasa segan kan....

4 comments:

NOOR FATIN said...

nostalgia betol la.. waaa. dasyat!

nitestalker said...

sikit2 je ni fatin

eika_feyzah said...

wow..leh wat kenangan wet ne..jarang owg nk ada brg dlu2..eheehee

Hiddy Asri said...

Sy suka simpan koleksi duit lama..Koleksi tu pula diwarisi dari arwah abah.. Klu ada masa, sy update blog psl koleksi duit tu ek..